Menü


ClinicalKey Student Global Challenge 2021’de Yarı Finalist Olan Tıp Fakültemiz Öğrencisi Hussam KIWAN İle Röportaj

Merhaba Hussam bize kendini ve aileni kısaca tanıtır mısın?

Ben Hussam Kiwan, 23 yaşındayım. Suriyeliyim, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. Sınıf öğrencisiyim.  Biz üç kardeşiz, annem babam ve küçük kardeşim birlikte Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşıyorlar. Annem ve babam doktor.  Abim ABD’ de yaşıyor ve gastroenteroloji uzmanı, ablam ise Fransa’da biyoteknoloji uzmanlığı yapıyor.

 

Tıp okumak hayalin miydi?

Tıp okumak çocukluk hayalimdi ve bunun en büyük sebebi ise abimdir. Çocukluğumda beni karşısına oturtur ve ders çalışırken tıpla ilgili çok heyecanla muhteşem bir şekilde bir şeyler anlatırdı. O zaman tabiki hiçbir şey anlamıyordum ama beni sanırım en çok etkileyen abimin etkileyici anlatım tarzıydı. Beni tıbbın akademik kısmına ilgi duymama sebep olan da buydu.

 

Ondokuz Mayıs üniversitesine başlamadan önce, Türkiye’ye ve Samsun’ a gelmeye nasıl karar verdin?

YÖS sınavlarına girdim ve tercihler sonucunda biri İstanbul’da olmak üzere 3 üniversiteden Kabul aldım. Araştırma, sorgulama ve istişareler sonrasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde probleme dayalı öğrenme süreçlerinin olduğunu, klinik vakalara ve uygulamaya yönelik eğitimin çok iyi olduğunu öğrendim. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ni tercih ettim. Tabii bu uygulamaların tıp öğrencisinin araştırma becerilerine katkısını gördüm ve bence en önemli şeyleri öğrenme fırsatı buldum.

 

Bu arada İngilizce Tıp okuyorsun ama Türkçeyi de çok iyi konuşuyorsun? Nasıl geliştirdin nerede attın temellerini?

Yeni bir dil öğrenmede çevrenin çok etkisi var. Samsun’a geldiğimde Türk arkadaşlarımın olmasını istiyordum ve bu yüzden yurtta kaldım. Bu tercihim hem dilimin gelişmesine hem de bir arkadaş çevremin olmasına neden oldu. Aynı zamanda Türkçe kursuna giderek yeni bir dil öğrenmeye başlanmanın temellerini attım.

ClinicalKey Student Global Challenge 2021’de yarı-finalist olma başarısı gösterdin bu yarışmadan bahseder misin bize?

Elsevier dunyanın bilimsel, teknik ve tıbbi alanlarda en çok yayın yapan kuruluşudur. 2019 yılında ilk kez tıp öğrencileri için bir yarışma yaptı, 2020'de pandemi nedeniyle devam ettirilemedi. 2021'de sosyal medyada ClinicalKey Student Global Challenge 2021’I duyurdu ve 100’den fazla ülkeden 7500'den fazla tıp öğrencisini bir araya getiren bir yarışma organizasyonu oldu.  Yarışma 5 etaptan oluşuyor, 4 etap The United States Medical Licensing Examination (USMLE) tipinde 25 sorudan oluşuyor. 5. Etapta ise video çekimi vardı. 5. Etap yani video cekimi aşaması duyurulduğunda uzun bir yolculuktaydım, zaman çok kısa olduğu için gereken verimde video çekemedim maalesef.

 

 

ClinicalKey Student Global Challenge 2021’e nasıl başvuru yaptın?  

Elsevier web sitesinde bir öğrenci hesabım olduğu için onlardan bir e-posta aldım. Aslında, başlangıçta Elsevier'in tıp öğrencileri için bu yarışmayı düzenlediğini öğrendiğimde, bu sıradan bir haber değildi benim için, çünkü Elsevier büyüklüğünde bir tıbbi kuruluş tarafından düzenleniyor. Bu yüzden hemen başvurdum.

 

Derslerin yoğun ama sosyal hayatta neler yapıyorsun? Türkiye’de olmak, Samsun’da yaşamak nasıl?

Her zaman hayatta bir şeyler yapmak için vakit vardır. Sosyal bir aktivite bir çaba olmadan öğrenci tüm zamanını yoğun derslere ayırdığını söylüyor ise zamanının bir kısmını boşa geçiriyor demektir. Diğer taraftan kişinin zamanı aktivitelerle doluysa bu onun verimliliğini arttırır. Çünkü çalışmak için kalan zamanın sınırlı olduğunu bilir ve ertelemeden veya zaman kaybetmeden mümkün olduğunca verimli ve akıllıca ders çalışır. Bunu okul yıllarında, MedX'te gönüllü olduktan sonra ikinci sınıfta not ortalamam önemli ölçüde arttığı için fark ettim. Çünkü boş zamanlarımı boşa harcamadan verimli kullanmayı öğrendim.

Gelecekten beklentin ne mezuniyet sonrası neler yapmak istiyorsun?

Şu anda uzmanlık sınavına hazırlanıyorum ve kardiyolog olmaya çalışıyorum